WordPress siteyi başka domaine taşıma ihtiyacı, bir domain değişikliği olduğunda veya aynı siteyi olduğu gibi başka bir domaine taşıyıp yeni domainde editleme işi için gerekmektedir. WordPress ile hazırlamış olduğunuz sitenin domainini değiştirmeyi veya başka bir domaine taşıma işlemini herhangi bir nedenle isteyebilirsiniz. Bu konu hakkında araştırma yaptığınızda farklı 2 yöntem göreceksiniz. Biri tamamen manuel işlemler yapma, diğeri ise bir çok WordPress taşıma eklentisinden birini kullanarak taşıma şeklinde olacaktır.
WordPress siteyi manuel taşıma yöntemi bir çok kişiye karmaşık ve riskli gelebilir. Çünkü bir şey yanlış yapıldığında, artık bunu düzeltmek daha da karışık hale gelebilmektedir. Bu nedenle size kullanımı en kolay eklentiyi tavsiye edeceğiz ve nasıl basitçe kullanıldığını anlatacağız.
WordPress taşıma eklentilerinin çoğu sitenin FTP bilgilerini de istemekte ve bu şekilde sitenin tam bir yedeğini almaktadır. Bizim tavsiye edeceğimiz WordPress taşıma eklentisi ise sadece veritabanını yeni domaine ve hosting dizin yoluna göre ayarlar, ve bu sitenizi taşımak için yeterlidir.
WordPress Site Taşıma Eklentisi
WordPress sitenizi taşıma işleminin en önemli kısmı veritabanının yeni domaine göre ayarlanmasıdır. Yeni domain ve hosting home/kullanici/public_html yolu değişmeden yapılan taşıma işlemi sitenizin yeni domainde çalışmasını engelleyecek, siteniz önceki domaine gitmeye çalışacaktır.
Ayrıca temaya göre çoğu taşıma işleminde tüm alt sayfalar sorunsuz çalışmakta, ama ana sayfa adeta darmadağın olmaktadır. Bu eklentiyi kullanmanız bu sorunu da engelleyecek ve tam anlamıyla başarılı bir taşıma işlemi yapmanızı sağlayacaktır.
WP Migrate DB Eklentisini Kurun
İlk olarak WordPress sitenizin eklenti yükleme sayfasında WP Migrate DB eklentisini arayarak veya bu linkten bilgisayarınıza indirerek kurulumu yapın ve etkinleştirin. Bu eklenti ile sitemizin mevcut veritabanını yeni taşıma yapacağınız siteye göre ayarlayacağız. Eklentiyi kurduktan sonra WordPress sitenizin admin panelinde Araçlar bölümünde Migrate DB linki belirecektir. Bu linke tıkladığınızda aşağıdaki ekran belirecektir:
Önce Settings bölümünden tüm eklentileri seçin. Daha sonra aşağıdaki adımları takip edin:
Sol taraftaki Find bölümünde mevcut sitenizin bilgileri otomatik olarak belirecektir. Sağ taraftaki bölüme aynı formatta yeni site bilgilerini yazmanız gerekmektedir. İkinci satırdaki bilgiyi hosting panelinizde görebilirsiniz. Bu bilgileri girdikten sonra sayfa altındaki Export butonuna tıklayın. Veritabanı yeni domain ve hostinge göre ayarlanacak ve dosyayı bilgisayarınıza kaydetmeniz için ilgili pencere açılacaktır. Dışa aktarılan veritabanını bilgisayarınıza kaydedin.
- Veritabanını bu şekilde bilgisayarınıza aldıktan sonra şimdi WordPress dosyalarınızı da bilgisayarınıza indirin. Önemli: Sitenizde cache eklentisi varsa dosyaları almadan önce bunu mutlaka devre dışı bırakın ve cache temizleme işlemi yapın.
- Dosyaları indirdikten sonra .htaccess dosyanızda herhangi bir URL yönledirme varsa bunu silin veya yeni domaine göre değiştirin. Örneğin, sitenin https ile açılması için daha önceden bir kod eklenmiş olabilir.
- İndirdiğiniz dosyaları yeni domaine ait hostinge yükleyin.
- Hosting panelinizde yeni bir veritabanı ve kullanıcı oluşturun.
- Ana dizindeki wp-config.php dosyasındaki ilgili yerlere veritabanı bilgilerini girin.
- WP Migrate DB eklentisi ile bilgisayarınıza indirdiğiniz veritabanı dosyasını PhpMyAdmin ile oluşturduğunuz veritabanına yükleyin. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra WordPress siteniz yeni domainde çalışmaya başlayacaktır.
WordPress siteyi başka domaine taşıma için farklı eklentiler de bulunmaktadır. WordPress siteyi başka domaine taşıma işlemi genelde bu tür eklentiler ile kolaylıkla yapılabiliyor. WordPress sitenizin eklentiler bölümünde yeni eklenti ekle menüsünde arama kutucuğuna “migrate”, “clone” gibi kelimeler yazarsanız, bir çok WordPress site taşıma eklentisi çıkacaktır.
Bu yazımızda WordPress siteyi başka domaine taşıma işlemini anlattık. WordPres ile ilgili başka yazılarımız da mevcut, göz atmayı unutmayınız. WordPress siteyi farklı bir domaine taşıma işlemi hakkında tekrar bilgi almanız gerektiğinde bu sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayınız.
WordPress ile ilgili benzer konular: